Dolomiterna

Dolomiterna - Vin och vandringsresan

Vin och vandringsresan till Dolomiterna kommer att bli år 2023 i Juli.

Vi utgår från den mysiga byn Alleghe som ligger på 1000 m.ö.h. Byn ligger vackert vid en sjö, med en liten strand, om man skulle vilja ta sig ett dopp.

Mitt i byn ligger några restauranger och Enoteca. Här kan man bl.a. njuta av italienska traditionella rätter med både rött och vitt vin mm. Och varför inte efter maten gå på Enoteca och ta en god Aperol Spritz.  

Härlig natur och fantastisk utsikt när du vandrar i Dolomiterna

Det mäktiga Civettaberget ligger vid byn och åker man upp där, har man en fantastisk vy över byn. Väl uppe på berget finns olika vandringmöjligheter med härliga naturområden och för att inte prata om den fantastiska utsikten över alla dessa bergstoppar. Har man aldrig varit i alperna på sommaren ,så har man verkligen missat någonting. Denna upplevelse med vandring kombinerat med bra väder och fantasktisk natur är som balsam för själen. Man kan inte njuta bättre i livet, än en sådan här stund i dessa mäktiga berg. 

 

 

Status:

Resmålsfakta

Land: Italien 

Byn: Alleghe, Befolkning Ca: 2000. 1000 meter över havet.

Typ av resa: Vin och vandring med fokus på vandring. Vandringarna klarar alla med god kondition och vana att röra på sig både på ojämn och plan mark. Vandringarna har olika stigande höjder som man kan välja att vara med på. På vandringarna behövs ordentliga vandringskängor och detta kräver vi för att ni ska kunna vara med på turerna och för er säkerhet.

Reslängd: 8 dagar med reseledare 

Reseperiod: Juli

Gruppstorlek: 20-30 personer

Transfer: ca. 2h

Avstånd till andra byar/städer: Arabba 23 km, Corvara 33 km, Valdobbiadene 81 km.

Vandring

Vandring i Dolomiterna

Lago di Coldai ligger uppe på ett berg på ca. 2000 m.ö.h. och tar ca 1,5 h att vandra upp till.

Vägen upp på berget är ganska stenig och stigande så det krävs bra vandrarkängor för denna vandring. Väl uppe möts man av en fantastisk utsikt och denna underbara magiska sjö med sitt vackra turkosblå vatten. Det känns som man kommit till en sagovärld med dessa härliga färger och dess natur. Om du tycker om att se och fotografera vackra platser har du allt här, blommorna, bergen och den underbara sjön och mycket mer. 

Portavescovoberget ligger på en höjd av 2478 m och där finns en fantastisk vandringsled som går längst toppen av berget. Här kan man  njuta av en fantastisk utsikt över Arabba och Lago di fedaia  mm.

Vandringen tar ca:5 h och är lätt stigande på några ställen, annars nästan plant men här krävs det ordentliga vandringskängor.

Att vandra i bergen är en upplevele i sig med fantastiska vyer och att dessutom få äta och dricka alla dessa italienska delikatesser som finns är verkligen att tillåta sig att njuta till 100 %

Vin

 

Valdobbiadene är en ort och kommun i provinsen Treviso i regionen Veneto i Italien. Valdobbiadene ligger på 247 m över havet. Här finns de sk. proseccokullarna med sitt vackra kuperade landskap, som  2019 upptogs på Unescos världsarvslista.

Området är berömt för sitt vin Prosecco. Produktionsområdet är ca: 23000 ha och blev för sådär 10 år sedan registrerat som prosecco DOC. Prosecco är ett vitt mousserande vin , gjort på druvsorten glera ( som förr hette prosecco ).  Med sin lite fruktigare smak och sitt relativt låga pris har prosecco på senare år blivit internationell succe'. Idag är det världens mest exporterade mousserande vin.

Vinet blir kolsyrat genom en andra jäsning, den sk charmatmetoden,  i trycktank eller ståltank. Jäsningen tar minst 30 dagar men kan även ta flera månader. Prosecco är ett ungt vin och blir inte bättre av att lagras. 
Prosecco kan vara i lätt pärlande stil, frizzante står det på etiketten då. Står det spumante är det mer bubblor likt champange och cava. Brut , Extra dry eller Dry är fingervisningen på proseccons sötma då Brut har minst sötma.  Ungefär 475 miljoner flaskor produceras per år.

I drinken Aperol Spritz som har sitt ursprung i Italien med sin lysande oranga färg innehåller bland annat prosecco. Prosecco används även i drinken Bellini som enligt legenderna uppfanns i Venedig på Harry's bar i Venedig där filmstjärnor och kändisar brukade samlas.