Dolomiterna

Sidan är under uppbyggnad.

Vi utgår från den mysiga byn Alleghe som ligger på 1000 m.ö.h. Byn ligger vackert vid en sjö, med en liten strand, om man skulle vilja ta sig ett dopp.

Mitt i byn ligger några restauranger och Enoteca. Här kan man bl.a. njuta av italienska traditionella rätter med både rött och vitt vin mm. Och varför inte efter maten gå på Enoteca och ta en god Aperol Spritz.  

Det mäktiga Civettaberget ligger vid byn och åker man upp där, har man en fantastisk vy över byn. Väl uppe på berget finns olika vandringmöjligheter med härliga naturområden och för att inte prata om den fantastiska utsikten över alla dessa bergstoppar. Har man aldrig varit i alperna på sommaren ,så har man verkligen missat någonting. Denna upplevelse med vandring kombinerat med bra väder och fantasktisk natur är som balsam för själen. Man kan inte njuta bättre i livet, än en sådan här stund i dessa mäktiga berg. 

 

 

Status:

Resmålsfakta

Land: Italien 

Byn: Alleghe, Befolkning Ca: 2000. 1000 meter över havet.

Typ av resa: Vin och vandring med fokus på vandring. Vandringarna klarar alla med god kondition och vana att röra på sig både på ojämn och plan mark. Vandringarna har olika stigande höjder som man kan välja att vara med på. På vandringarna behövs ordentliga vandringskängor och detta kräver vi för att ni ska kunna vara med på turerna och för er säkerhet.

Reslängd: 8 dagar med reseledare 

Reseperiod: September

Gruppstorlek: 20-30 personer

Transfer: ca. 2h

Avstånd till andra byar/städer: Arabba 23 km, Corvara 33 km, Valdobbiadene 81 km.

Vandring

Text kommer

Vin

 

Valdobbiadene är en ort och kommun i provinsen Treviso i regionen Veneto i Italien. Valdobbiadene ligger på 247 m över havet. Här finns de sk. proseccokullarna med sitt vackra kuperade landskap, som  2019 upptogs på Unescos världsarvslista.

Området är berömt för sitt vin Prosecco. Produktionsområdet är ca: 23000 ha och blev för sådär 10 år sedan registrerat som prosecco DOC. Prosecco är ett vitt mousserande vin , gjort på druvsorten glera ( som förr hette prosecco ).  Med sin lite fruktigare smak och sitt relativt låga pris har prosecco på senare år blivit internationell succe'. Idag är det världens mest exporterade mousserande vin.

Vinet blir kolsyrat genom en andra jäsning, den sk charmatmetoden,  i trycktank eller ståltank. Jäsningen tar minst 30 dagar men kan även ta flera månader. Prosecco är ett ungt vin och blir inte bättre av att lagras. 
Prosecco kan vara i lätt pärlande stil, frizzante står det på etiketten då. Står det spumante är det mer bubblor likt champange och cava. Brut , Extra dry eller Dry är fingervisningen på proseccons sötma då Brut har minst sötma.  Ungefär 475 miljoner flaskor produceras per år.

I drinken Aperol Spritz som har sitt ursprung i Italien med sin lysande oranga färg innehåller bland annat prosecco. Prosecco används även i drinken Bellini som enligt legenderna uppfanns i Venedig på Harry's bar i Venedig där filmstjärnor och kändisar brukade samlas.