Sidan uppdaterades senast den 12 januari

På denna sida vill vi informera om vilka regler som gäller för att komma in i länderna Italien och Österrike, vilka restriktioner som finns på plats, samt hur vi på Go Alpin planerar att genomföra våra resor, med tanke på den rådande situationen med COVID-19. 

Har du frågor är du alltid välkommen att ringa 040-235010 eller skicka ett mail till info@goalpin.se, men läs hela denna sida först.


Information till dig som läsare!

Vi vill belysa att det du kan läsa på denna sida kan förändras över tid. På grund av den pågående Covid-19 pandemin, kan krav och restriktioner från myndigheter i Sverige och på resmålet införas eller ändras, ofta med kort varsel. Det kan t.ex. vara fråga om inreserestriktioner eller restriktioner på resmålet. Man ska vara medveten om att det är resenärens skyldighet att uppfylla kraven för inresebestämmelser och restriktionerna på resmålet. Eftersom Covid-19 var känt vid datum för bokningen, medför ändrade eller nya restriktioner på grund av pandemin, att avbokning sker i enlighet med våra villkor. Go Alpin följer alltid alla regler, krav och lagar från svenska och lokala myndigheter och senast 7 dagar före avresa kommer du få uppdaterad detaljerad information om just din resa. Det du kan läsa på denna sida gäller vid aktuellt datum som visas överst på denna sida. Vi uppdaterar sidan ofta, så det är viktigt att du löpande kontrollerar vad som gäller för din resa.

Italien

Inresa och utresa

 • För inresa till Italien krävs att alla som är 12 år och äldre har EU:s digitala Covid-certifikat (nedan kallad Covid-pass) som du kan beställa på www.covidbevis.se . Man måste vara antingen fullvaccinerad eller återhämtad från sjukdom i Covid-19. Det räcker inte med PCR-tester längre, utan antingen vaccination eller återhämtning från Covid-19 är krav. Är man inte vaccinerad ska återhämtning från Covid-19 inte vara längre tillbaka i tiden än 180 dagar den dagen du lämnar Italien. Giltighetstiden för vaccinationscertifikatet är för närvande 9 månader. Efter 1 februari 2022 sänks giltighetstiden till 6 månader. Det innebär att din senaste dos vaccin får inte vara äldre än 9 eller 6 månader dagen då du lämnar Italien. Läs mer om EU:s digitala Covid-certifikat här>>.  
 • För avresor fram till den 31 januari krävs också ett negativt Covid-19 test som antingen kan vara ett antigen-test (max 24h gammalt) eller PCR-test (max 48h gammalt). Dessutom måste man vara vaccinerad eller tillfrisknad. Det räcker alltså INTE med endast Covid-pass. Gäller alla som är 12 år och äldre. Läs om inresereglerna på www.italia.it/en/covid19 >>. Ska du resa efter den 31 januari rekommenderar vi att boka tid för testning, även om detta i nuläget inte är ett krav. Tiderna för testning kan ta slut och det är bättre att avboka än att inte kunna boka. 
 • Man ska fylla i EU Digital Passenger Locator Form (dPLF) >> före inresa. Man kan fylla i detta redan idag och komplettera med mer information, t.ex. stolsnummer på flyget, inför avresa. Detta gör du genom att ange din mailadress och valfritt lösenord när du påbörjar formuläret. Incheckning på flyg kan göras via flygbolagets hemsida 22-23 timmar före avresa, beroende på vilket flygbolag du ska resa med.
 • De närmaste 14 dagarna före inresa får man ej varit i länder i "lista E". Läs vilka dessa länder är här>>
 • Barn 0 - 5 år är fria från Covid-pass och test, om deras förälder uppfyller sitt inresekrav. De ska fylla i EU Digital Passenger Locator Form (dPLF) före inresa. 
 • Barn 6 - 11 år är fria från Covid-pass, men måste visa upp ett negativt test (antigen-test max 24h gammalt, eller PCR-test max 48h gammalt). Förälder måste uppfylla sitt inresekrav. De ska också fylla i EU Digital Passenger Locator Form (dPLF) före inresa. Detta gäller även efter 31 januari.
 • För utresa från Italien till Sverige eller Danmark krävs inga tester eller särskilda dokument, utöver giltigt pass. Detta gäller oavsett om man har byte (transit) i Tyskland på hemresan. 

I landet

 • Super green pass gäller. Det innebär att du måste vara vaccinerad eller återhämtad från Covid-19 (enligt reglerna för inresa, se ovan) för att komma in på restaurang, bar, bergsrestauranger, bo på hotell, lägenhet, besöka SPA-avdelningar m.m. Det räcker alltså inte med endast PCR-test i Covid-passet. Gäller alla som är 12 år eller äldre.
 • Minimiavstånd till andra människor ska vara 1 meter. 
 • Ansiktsmask ska bäras både inomhus och utomhus med undantag för skidåkning och andra utomhusaktiviteter. Exempelvis denna eller liknande är godkända www.apoteket.se/kirurgiskt-munskydd
 • Ansiktsmask av modell FFP2 ska bäras då man åker transferbuss från/till flygplats samt skidbussar.

Skidåkning

 • Super green pass gäller. Det innebär att du måste vara vaccinerad eller återhämtad från Covid-19 (enligt reglerna för inresa, se ovan)
 • I våra resor till Italien ingår alltid liftkort. För att att kunna nyttja liftkortet måste man registrera sitt Covid-pass varje morgon före man påbörjar skiddagen. Det tar någon minut och man gör det via en app. Det avser bara personer 12 år eller äldre. Detaljerad information om detta får ni av reseledaren på orten.
 • Ansiktsmask av modell FFP2 ska bäras då man åker täckta liftar. Alltså kabinbanor, äggliftar och stolsliftar med vindruta. Dessa liftar släpper bara in 80% av maximal kapacitet. 
 • I släpliftar och öppna stolliftar krävs inte ansiktsmask och ingen begränsning i kapacitet finns.
 • Ansiktsmask behövs ej då man åker skidor.
 • Det finns ingen begränsning av antal sålda liftkort i skidområdet.
 • Försäkring för tredje part är ett krav vid skidåkning. Gäller alla åldrar. Information finns på liftbolagens hemsidor. Klicka på ditt resmål för information Alleghe, Arabba, Moena, Selva Val Gardena >> , Folgarida >> , La Thuile >> 

Allmänt

 

Österrike

Inresa och utresa

 • För inresa från Sverige krävs ett 2G-bevis (vaccineringsintyg eller tillfrisknandeintyg) PLUS ett giltigt negativt PCR-test (högst 72 timmar gammalt) ELLER vaccineringsintyg där påfyllnadsvaccinet, den så kallade boostern gjorts. Undantagna kravet på vaccinerings- eller tillfrisknandeintyg är bla gravida kvinnor samt minderåriga under 12 år som reser tillsammans med en vuxen.
 • Personer med Covid-pass behöver inte fylla i Pre-Travel-Clearance och behöver inte gå i karantän efter inresa.
 • Vaccinationsintyget gäller i högst 270 dagar från 2:a vaccineringen. Den tredje dosen gäller också i högst 270 dagar.
 • För barn under 12 år gäller inte 2G-kravet. Barn mellan 12 och 15 som inte är fullvaccinerade eller har genomgått infektion får komma in och vistas i landet om de kan uppvisa negativt PCR-test.
 • Obs! Endosvaccinet från Johnson & Johnson är endast giltigt fram till den 3 januari 2022, därefter krävs en ny dos.
 • Läs om inresereglerna och reglerna för att vistas i Österrike på www.austria.info/se/coronavirus samt www.swedenabroad.se/österrike

I landet

 • Krav på FFP2-mask gäller på alla offentliga platser inomhus samt i kollektivtrafik och skidbussar.
 • På restauranger ska en FFP2-mask bäras från och till bordet och på hotell på allmänna platser inomhus.
 • 2-G regeln ("vaccineringsintyg eller tillfrisknandeintyg") gäller på alla typer av inkvarteringar (hotell, lägenhet osv), restauranger, fritids- och idrottsanläggningar, inom kultur (teater, bio osv)
 • Barn upp till 12 år är undantagna från 2G-regeln.
 • För barn och ungdomar mellan 12 och 15 år (födda efter den 31 augusti 2006) gäller fortfarande PCR-test (giltigt 72 timmar) eller antigentest (giltigt 48 timmar) inom ramen av 2G-regeln. Testmöjligheter i Österrike finns tillgängliga utan kostnad. Testresultaten registreras i ett "Holiday Ninja Passport". För att det ska gälla ska respektive testintyg samt legitimation medföras vid besök på restauranger osv. Dokumentet kan laddas ner HÄR >> och skrivas ut före avresa. Vi rekommenderar ett PCR-testresultat före avresa, eftersom detta kommer att krävas vid incheckningen på boendet (och vid inresan). Att testa sig i Österrike är även för utländska gäster gratis. Det finns teststationer i Sölden. Läs mer här >>

Skidåkning

 • Krav på FFP2-mask gäller i alla täckta liftar såsom kabinliftar, äggliftar och stolsliftar med vindruta.

 • Läs om reglerna för skidåkning och att vistas i Sölden. Söldens hemsida>>

Allmänt

FAQ - vanliga frågor 

FAQ - flygresa

 • Vi ska flyga från Danmark. Krävs det test för att flyga från Kastrup eller till Kastrup på hemresan? Nej, om man inte upphåller sig längre än 24h i Danmark krävs inga testerwww.swedenabroad.se/danmark
 • Vi ska resa med flyg via Tyskland. Krävs det tester för detta på ut- eller hemresa? Nej, för transitresor via flygplatser i Tyskland krävs inget test, under förutsättning att du har ett covidpass. www.swedenabroad.se/tyskland
 • Vad händer om jag får förkylningssymptom inför transferresan till flygplatsen? Får jag följa med till flygplatsen då? Som researrangör har vi rätt att kräva ett negativt snabbtest om en resenär visar tecken på sjukdom. Om resenären inte vill ta test har researrangören rätt att neka ombordstigning. Taxi till flygplatsen är då ett alternativ.

FAQ - bussresa

 • Vi ska åka bussresa. Krävs det tester för att vi passerar länder som Danmark, Tyskland och Österrike längs vägen på ut- eller hemresa? Nej. För närvarande kräver inga av dessa länder krav på tester i februari för transitresor landvägen, såvida du är fullständig vaccinerad eller intyg på tillfrisknande kan uppvisas. Det innebär att klarar du inresereglerna till Italien eller Österrike klarar du även transitresor genom länderna dit. Det är krav på test för inresa till Italien fram till 31 januari, men vi har inga bussar som går ut i januari.  
 • Vi ska åka bussresa till Italien. Vad händer om det införs negativt test för inresa till Italien? I skrivande stund krävs bara test för inresor till Italien fram till 31 januari. Test krävs alltså inte i februari. Detta krav kan förlängas in i februari och därför har Go Alpin redan bokat testtider för alla resenärer som ska resa från Malmö inför utresan. Bussens avreseplats i Malmö kommer fortfarande vara vid Arenenan i Hyllie. Vi har bokat tid för testning som ligger endast några hundra meter ifrån. Bussresor från Göteborg har vi inte förberett i skrivande stund. Vi arbetar på en lösning. Att testa en bussgrupp på 50 personer tar ca 90 minuter. Anledningen att vi måste göra detta i samlad trupp är att det tar lång tid att köra till Italien och antigentestet (som är billigast och ger provsvar på 15 minuter) får inte vara äldre än 24h vid inresa till Italien. Kostand för ev. testning bekostas av resenären (399 kr/person). Berörda resenärer får information om detta av oss minst en vecka före avresa.
 • Vi ska resa med bussresa (gäller samma i Italien som Österrike). Vad händer om jag får förkylningssymptom. Får jag följa med bussen hem då? Som researrangör har vi rätt att kräva ett negativt snabbtest om en resenär visar tecken på sjukdom. Om resenären inte vill ta test har researrangören rätt att neka ombordstigning.
 • Vi ska resa med buss till Österrike. En av oss kommer inte hinna ta 3:e dosen vaccin som hade friat oss från att behöva göra PCR-test. Hur gör vi? I ert fall måste ni ta PCR-test på egen hand senast dagen före avresa. I Malmö på www.pharmause.com/covidtestcenter får man svar senast 24:00 samma dag, oavsett när under dygnet man tar PCR-testet. Ta reda på var ni kan testa er där ni bor och hur lång tid svaret tar. Avresan från Malmö är på fredagen och inresa i Österrike kommer vara ca 07:00 på lördag morgon. PCR-testet får vara 72h gammalt, vilket innebär att ni kan ta ett test i Sverige så tidigt som 07:00 på onsdag morgon. Vi rekommenderar att ta testet under torsdagen, så ni har extra marginal.

FAQ -Bilresa

 • Vi ska bila till resmålet i Dolomiterna. Om det krävs negativt test för att komma in i Italien, kan man testa sig i Österrike då? Ja, det kan man. Te.x. på Apotek Vomp som ligger i byn Vomp som är nära motorvägen vid Innsbruck. De utför antigentester för ca 30 euro och utfärdar certifikat på tyska och enkelska som är giltig för Italien. man kan boka tid på deras hemsida. www.apotheke-vomp.net 
 • Vad gäller nu när Tyskland klassar Sverige som ett högriskland? Så länge du bara ska göra en transitresa på max 24 h genom Tyskland är kraven mildare. Läs på Sweden Abroad hemsida för Tyskland www.swedenabroad.se/tyskland . Det är även bra att läsa vilka undantag som finns på den tyska sidan. Den är på engelska www.einreiseanmeldung.de

FAQ - Allmänt

 • Vad händer om jag blir sjuk i Covid-19 inför avresan? Du måste avboka din resa. Du får inga pengar tillbaka av Go Alpin, men du har säkert ett avbeställningsskydd via hemförsäkringen eller om du betalt med din resa med kort. Du ska fråga ditt försäkringsbolag vad som gäller rent ekonomiskt. Inte oss. 
 • Vad händer om jag, min familj eller någon på hotellet eller liknande blir sjuk i Covid-19 på resmålet i Italien? Personen som blir sjuk måste isolera sig i 10 dagar. Övriga familjemedlemmar eller personer som delat rum med den sjuke är fria att röra sig i samhället om de har fått den tredje dosen vaccin eller fått sin andra dos vaccin inom 120 dagar. Uppfyller man ej dessa krav gäller isolering. FFP2-mask ska bäras överallt om man är anhörig till en sjuk person. Övriga resenärer på ett hotell, i en bussresa eller liknande blir inte isolerade p.g.a. att någon i närheten blivit sjuk. Kostnader såsom eventuella extranätter på hotell och flygbiljetter hem bekostas av resenären. Go Alpin hjälper till med assistans. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om du har ekonomisk ersättning vid en händelse likt denna.
 • Vi ska resa till La Thuile. Kan vi åka skidor över till Franska sidan, La Rosiere? Ja, det kan du. Läs mer på La Rosieres hemsida >>
 • Vad menas med tredjepart-försäkring som krävs i Italien vid skidåkning? Det är en försäkring som täcker skador på andra människor eller egendom. Du kan ha denna försäkring redan via din reseförsäkring annars går den att köpa online eller på liftkortskontoret. Se länkar med mer information ovan.
 • Måste jag själv boka ev. testning inför avresa? Ja, om du ska flyga eller köra egen bil. Även om det i nuläget inte är ett krav för testning om resan är i februari och mars, kan det vara klokt att förbereda sig redan nu på att det kan bli ett krav. Det kan dessutom vara tryggt att veta att du är frisk vid avresa. Det skulle inte vara kul att komma till resmålet och bli sjuk dagen efter.  Nej, om du ska åka buss. Åker du bussresa bokar vi detta åt dig!
 • Vi är ett större slutet sällskap och har bokat ett helt hotell för oss själva. Får vi arrangera vår afterski med livemusik även i år? Ja, eftersom alla har Covid-pass och det finns sittplatser till alla i lokalen är det tillåtet. 

Flygresor

På flyget är det krav på munskydd. På flertalet platser på flygplatsen finns handsprit som du uppmanas att använda. Vid ombordstigning till flygplanet släpper de in med pauser så att det inte blir trängsel i mittgången inne på flyget. Samma gäller när man ska gå av. På inflygningen mot flygplatsen informerar kabinpersonalen att trängsel i mittgången ej får förekomma. De uppmanar alla att tömma flygplanet framifrån och bak. Alla får ej resa sig samtidigt utan det ska gå lugnt och fint tillväga så att trängsel ej förekommer. Dagens moderna flygplan byter luft var 3:e minut. Luften passerar filter som minskar smittorisker. 
Det krävs inga tester för att få flyga till/ från Österrike och Italien.
I en artikel i "Allt om resor" den 27 oktober 2020 är det låg risk att smittas av Corona-virus ombord på ett flygplan. Läs artikeln här>>

Bussresor

Våra svenska bussar som kör från Sverige till resmålet är utrustade med handsprit vid dörrarna och du uppmanas att sprita dina händer varje gång du stiger ombord på bussen. 
Vi har bokat bussar med utplockade stolar, vilket gör att avståndet mellan stolarna är något längre än på standardbussar (ca 10 cm längre). Moderna bussar byter luft var 4:e minut. Luften kommer vanligtvis in från taket och går ut nere vid golvet. Luften cirkulerar inte runt i bussen.
Kräver landet vi färdas i man ska ha munskydd, är det upp till resenären att följa den bestämmelsen. 
Malmö-avgångar:
Vi kommer avgå från Malmö Arena enligt er bokningsbekräftelse. Vi har bokat tid för alla resenärer på ett test-center så att alla ska kunna testa sig. Om det inte är ett krav för inresa till landet du ska resa till, kommer vi trots det att rekommendera alla att ta ett antigentest inför avresan. Vi kan inte tvinga någon till detta, men det ger en trygghet för alla medresenärer och det är också bättre att få stanna hemma vid sjukdom, än att bli sjuk på resmålet och behöva isolera sig och därmed missa hemresan. Ett test kostar 399 kr/person. Vid sjukdom före avresa bör alla resenärer ha ett avbeställningsskydd som återbetalar pengarna för resan. Go Alpin säljer inga avbeställningsskydd, men går att få via hemförsäkringen eller liknande.
Göteborgs-avgångar:
Bussar som avgår från Göteborg kommer inte stanna i Malmö för testning, som det har stått i tidigare information. Testet måste tas i Göteborg före man går på bussen. Vi återkommer inom kort med mer information om detta.
Läs mer under FAQ ovan.

Vin- & vandringsresorna 2022

Det är för tidigt att informera om vilka regler som kommer gälla. Vi har ej heller börjat sälja dessa resor.
Vi planerar att arrangera resorna till Gardasjön i maj och oktober samt i Dolomiterna under sommaren. Via nyhetsmail kommer vi informera när det blir möjligt att boka resor. Ni kan också skicka en intresseanmälan via mail.

Om resan ej kan genomföras

Om Go Alpin inte kan genomföra resan eller UD avråder för resor till din destination har du rätt att avboka din resa och få alla pengar tillbaka. Det gäller även om syftet av resan inte kan erbjudas. T.ex. om alla liftar är stängda på destinationen kan syftet med en skidresa inte erbjudas. Go Alpin följer paketreselagen, som du kan läsa mer om här>>

Om resenären vill avboka sin resa

Om Go Alpin kan genomföra resan som planerat, men du som resenär vill avboka din resa måste du betala den avbeställningsavgift som gäller vid tillfället som du avbokar. 

 • Vid avbeställning senast 100 dagar före avresa behåller vi halva summan av anmälningsavgiften.
 • Vid avbeställning mellan 99 och 40 dagar före avresa behåller vi hela anmälningsavgiften. Inga ytterligare krav på betalning sker.
 • Slutbetalning:    Slutbetalning av resan ska vara oss tillhanda 40 dagar före avresa.
 • Vid avbeställning 21-39 dagar före avresan, ska resenären erlägga 50% av resans pris.
 • Vid avbeställning 15-20 dagar före avresan, skall resenären erlägga 75% av resans pris.
 • Vid avbeställning 1-14 dagar före avresan skall resenären betala hela resans pris.
 • Vid beräkning av antal dagar före avresan räknas ej avresedagen in.